Zotzenberg

Op wandel in de wijngaard: vijf gekken op de Zotzenberg

Al wandelend doorheen de wijngaard begrijp je meer over de wijn die er zijn oorsprong vindt. Het uitzicht, de cultuur, de natuur (en helaas soms ook de pesticiden) krijg je er gratis bij. Onlangs verzeilde ik met vijf wijngekken in de Elzas. We sloten een leerrijke driedaagse af met een wandeling doorheen de beroemde Grand Cru Zotzenberg in Mittelbergheim. Een sfeerverslag. 

Mittelbergheim, één van “les plus beaux villages en France” is een klein dorpje in het pittoreske noorden van het wijngebied van de Elzas. De Sentier Viticole de Mittelbergheim vertrekt even buiten het dorp, op een parking langs de weg naar Barr. Enkele infopanelen wijzen de weg en vertellen het aparte verhaal van de Grand Cru Zotzenberg.

SONY DSC

Want Zotzenberg staat voor Sylvaner. Deze van oorsprong Oostenrijkse druif maakt hier al eeuwen de dienst uit, maar  wordt wel vaker als het lelijke eendje weggezet tussen de “edele” rassen Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris en Muscat. Toen de Zotzenberg in 1992 tot Grand Cru promoveerde werd Sylvaner wederom niet opgenomen bij de toegelaten rassen. Het eerherstel kwam er in 2005 en zo is Zotzenberg tot vandaag de enige Grand Cru uit de Elzas waarin Sylvaner toegelaten is. Sylvaner is hier momenteel goed voor 40% van de aanplant.

Wandelen over de Zotzenberg is geen topsport. De Zuid-Oost georiënteerde helling ligt  vriendelijk glooiend te baden in de zon, die in de Elzas vaak van de partij is. Als wandelaar heb je de keuze tussen verschillende parcours, maar om verloren te lopen moet je echt wel moeite doen. Mittelbergheim blijft steeds in zicht en ook de ruïne van Haut Andlau, die boven alles uit toornt, is een makkelijk oriëntatiepunt.

Tijdens de wandeling kunnen we het terroir van Zotzenberg als het ware proeven. Het is begin mei en zolang we in de beschutting van de zonovergoten helling wandelen is de temperatuur aangenaam tot uitgesproken warm. Eenmaal boven, op de grens met Barr laat de wind zich voelen en koelt het serieus af.

Zotzenberg, Elzas

Voor de terroiristen onder ons: zoals wel vaker in de Elzas is de ondergrond van de Zotzenberg een ware lappendeken. Al wandelend valt het op dat haast elk perceel een andere bodemkleur heeft. De toplaag bestaat vooral uit klei en leem, in wisselende samenstellingen, met hier en daar een stevige dosis kalksteentjes. In de ondergrond spelen kalkmergel en (ijzer)zandsteen de eerste viool. Waar meer kalk voorkomt staat voornamelijk Riesling aangeplant.

Mittelbergheim_maisons_alsace

Sluit je het rondje door de wijnvelden af met een ommetje door Mittelbergheim, spring dan zeker eens binnen bij wijnmakers als Rietsch, Boeckel of Rieffel. Sla een flesje Sylvaner in en trek het open bij de picknick op één van de mooie schaduwplekjes aan het vertrekpunt. Een aanrader.

Foto’s: Tourisme Alsace

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s