Dansen op de vulkaan: een prinsheerlijke Spätburgunder uit Baden (D)

Afbeeldingsresultaat voor kaiserstuhl

In het Zuidwesten van Duitsland, geprangd in de Rijnvlakte tussen Zwarte Woud en Elzas doemt ter hoogte van Freiburg plots een stevige bult op. De Kaiserstuhl: een oud vulkaangebergte dat door zijn beschutte ligging in de regenschaduw van de Vogezen een heerlijk droog en mild klimaat kent. In het warmste plekje van Duitsland moet Koning Riesling  plaats ruimen voor Keizer Pinot. De “Burgunder”, zoals de Duitsers zeggen, heerst en duldt enkel hofmaarschalk Chardonnay in zijn buurt.

De Spätburgunder (Pinot Noir) Sasbacher-Limburg  2014 van de familie Bercher is afkomstig van de zuidflank van de Kaiserstuhl, van een wijngaard die geklasseerd is als Erste Lage (Premier Cru).

Deze rode prins geurt naar bosaardbeitjes gedrenkt in zwarte chocolade, zo typisch voor houtgerijpte Spätburgunders. In de mond laveert hij verfijnd en elegant tussen speelse maar diepe zuren die mooi verpakt zitten in nog meer bessenfruit. De zachte landing gaat gepaard met een stenige toets, die – we zijn in een gulle bui – ons doet geloven dat  mineraliteit echt bestaat. Nog een glas alstublieft! Laat die “echte” bourgondiërs hier maar een puntje aan zuigen.

Als je hier wat van op de kop wil tikken, dan is de Kaiserstuhl een prima tussenstop op weg naar de Alpen of Italië. Neem dan ook eens een duik in één van de vele plassen die ontstaan zijn door zandwinning langs de Rijn. Als je niet kunt wachten, ga je gewoon langs bij Wijnhandel Langbeen in Rumst.

www.weingutbercher.de

foto’s: Weingut Bercher, Turismus Baden-Wurttenberg

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s