Het DNA van de betere wijnbar

Al struinend langs wijnvelden en flanerend door steden pleeg ik op zoek te gaan naar de betere drankgelegenheid. Ondertussen is mijn intern kompas zodanig afgesteld dat ik graag de heilige vijfvuldigheid deel waarmee ik probeer het kaf van het koren te scheiden.

Lef

Uiteraard getuigt het van durf om in het overbelaste en bierminnende België voor een onzeker bestaan in de horeca te kiezen. Maar al te vaak stopt de lef daar en beperkt de uitbater zich tot veilige zekerheden die vooral geen gelegenheidsproever voor het hoofd stoten. Te mijden zijn de plekken die brave massawijnen serveren op een bedje van slechte muzak. Ga liever op zoek naar een alternatieve plek waar je ontdekkingen doet en laat je uitdagen door de avontuurlijke kaart.

Sfeer

Aansluitend op tip 1: voor je binnenstapt geef je je ogen en oren de kost. Rieten salons? Anonieme lounge music? Hippe krukjes? Gin Tonic op de tafels? Omdraaien en wegwezen.

Mensen

Sla een praatje met de m/v achter de bar. Staat die daar zijn centen te verdienen of is hij/zij echt geïnteresseerd in wijn? Het antwoord heb je in minder dan twee minuten beet. Een goede barman/-vrouw is benieuwd naar je voorkeuren, wisselt geheimtips uit of laat je gewoon wat proeven vooraleer je bestelt.

Bar. Basta!

In een wijnbar staat wijn centraal. Het is geen vermomd restaurant, bistro, café of godbetert discotheek. Hapjes moeten kunnen, maar steeds in functie van de wijn.

Improvisatie

Een bord met de wijnen van de week is uiteraard een must. Maar in de allerbeste wijnbars trekken ze gewoon de fles open waar je zin in hebt.  In sommige bars trekt de barman/vrouw spontaan de fles open die hij/zij absoluut door jou wil laten proeven. Die laatste zijn de aller-aller-aller beste wijnbars.

Enkele persoonlijke favorieten: Rubis (foto), A boire et à manger, La cave se rebiffe, Etiquette wines.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s